Zo wordt opvoeden leuk!
26-04-2016
Er staat een boek in de kast, hier bij De Barbaar Het heet
‘Zo wordt opvoeden leuk’, en bij dat soort titels worden de voelsprieten van mijn moederinstinct actief. Zo’n boek moet ik hebben; hoe krijg ik mijn kinderen zo snel mogelijk in het gareel terwijl ik er zelf ook lol aan heb?
Auteur Kevin Leman schrijft voorin:
In jouw huis is een samenzwering aan de gang. Het enkelbijtersbataljon en de hormonenmaffia hebben beide een strategie die jou gegarandeerd tot wanhoop drijft. Zo wordt opvoeden leuk! is een actieplan dat de wind uit de zeilen van je kind neemt en hem of haar een nieuwe koers laat varen. Het is de wonderbaarlijke ommekeer waar jij naar op zoek bent. Dat garandeer ik je.Ik heb hele lieve kinderen. De keren dat ik met een driftige dochter in de supermarkt heb gestaan zijn op één hand te tellen. Ik heb mijn kleuter nog nauwelijks op liegen kunnen betrappen en de gilbuien van onze dreumes plaats ik nog niet onder het kopje ‘terreur’. Maar toch ben ik dit boek gaan lezen. Want ik weet dat mijn kinderen niet altijd zoet zijn en blijven. En ik had het boek in no time uit. Wat een verheldering en wat een handige praktische tips! Serieus. Ik houd van actieplannen en to-do-lijstjes en Lemans boek staat er vol mee. Een van zijn belangrijkste adviezen is: zeg alles maar één keer. De eerste keer werkt dat natuurlijk niet, want dochterlief luistert voor geen meter als ik haar roep om te komen eten. Maar hoe vaker en duidelijker ik het zeg, hoe beter ze luistert. Want ze weet inmiddels dat wij gewoon gaan eten, ook al zit zij niet aan tafel. En dat ik gewoon weg loop als zij niet komt. Mijn eerste succesje is geboekt.
In het eerste gedeelte van het boek beschrijft Leman zijn strategie en een actieplan. Handig, kort en voor elk kind toepasbaar. In de rest van het boek bespreekt hij thema's, zoals: Hoe maak je je kind beleefd? Help, mijn kind kan niet met geld omgaan. Wat te doen als je kind liegt. Pesten. Rommelige slaapkamers. Roken. Ostandigheid. Negeren. Luiheid. Muziek. Mobiele telefoons. Angsten. En nog 150 bladzijdes meer. Dat maakt dat dit boek niet misstaat in mijn boekenkast, ik kan nu een hulplijn ‘bellen’ zodra ik advies nodig heb over een onderwerp.
Ik ben benieuwd! Ik ben me in ieder geval beter bewust van mijn opvoedmethode. En ik vond het eigenlijk best leuk.
Durf jij de uitdaging ook aan?PS Heb je tieners en zit je met je handen in het haar? Leman heeft ook
een boek vol tips over hoe je omgaat met stuiterende hormoonbommen.
Thirza WondergemMedewerker De Barbaar Uitgeverij