• 978-90-5999-9008

Recensies

“Meesterschap” is een positief ingestoken ‘coachboek’ om de lezer inzicht te bieden in welke stappen je kunt nemen om uit te groeien tot een ware meester, die de kunsten van zijn vakgebied volledig beheerst en zijn gemeenschap inspireert.

Het boek is bedoeld voor mensen die opzoek zijn naar het antwoord op de vraag: ‘hoe kan ik groeien in mijn ontwikkeling en welke (sociale) rol kan ik innemen.’ Het wordt ingestoken vanuit verschillende domeinen zoals psychologie, filosofie, economie en antropologie. Een interessante mix waardoor het boek voor een bredere doelgroep interessant is dan een doorsnee management boek. Verschillende competenties (spirituele, vakkundige, pedagogische, relationele en prestatieve) worden besproken. Daarnaast worden er een aantal basisprincipes omarmd:1) Aandachtig luisteren en interesseren/ nieuwsgierigheid,

2) noodzakelijke deugden (vlijt, integriteit, moed, trouw en ambitie) en

3) toewijding (ontwikkeling, behouden kwaliteit en het opbouwen van een autoriteit).

Ook geeft het boek karakter- en competentietraining tips, maar deze worden slechts kort aangestipt.


Een onderliggend thema is de kracht van tribes en metgezellen (denk aan de oude ambachtsgilden). De schrijvers zijn in de ban van Tolkien en refereren meerdere malen naar de stimulerende omgeving die Tolkien om zich heen had gecreëerd om zijn schrijverschap verder te brengen. Een tribe wordt beschreven als voedingsbodem om van elkaar te leren en te groeien van ‘leerling naar gezel, reisgezel naar meester en uiteindelijk naar kunstenaar.’ De auteurs raden lezers dan ook aan om zich aan te sluiten bij een tribe of er een op te richten om te sparren over trends en gezamenlijk bijdragen leveren aan de maatschappij. De tribe helpt om “elkaar uit te dagen, van elkaar te leren en elkaar te bemoedigen (p.215).” Deze tribe en mentor filosofie sluit goed aan in de huidige ‘collectivisering’ , ‘sharing economy’ en groeiende mate van ‘zelfstandig ondernemerschap’, of zoals ik het noem CO-era.

Dit boek moet gezien worden als een eerste oriëntatie: een vogelvlucht langs de elementen die de schrijvers het belangrijkst vinden per ontwikkelstadium. Of zoals de schrijvers schrijven: “Door over je talenten, passie en roeping na te denken, kun je eenvoudiger zin geven aan iedere individuele dag.(p.60)” De motivatie van de schrijvers is: “je motiveren om je talenten te ontdekken en je passie en talenten met elkaar te verbinden (p.13)”

Het boek is gebaseerd op storytelling en vormt een mix tussen geschiedenis, praktische tips en reflectie van de twee bevriende schrijvers op hun eigen loopbaan. Het staat vol met checklists, vragenlijsten en tips. Het boek is gespekt met persoonlijke (case-based) ervaringen. Soms iets te veel. Wat ook storend is, is dat er regelmatig in het boek wordt verwezen naar producten van het bedrijf Xpand, waar Paul werkt, en de lezer wordt aangemoedigd om een uitgebreide variant te kopen via de website. Het is begrijpelijk dat er een commercieel belang achter zit, maar het is jammer dat dit zo duidelijk in de tekst verwerkt wordt. Hierdoor is het boek een marketing instrument geworden en een typisch relatiegeschenk, dat snel ‘plankvulling’ wordt. Wat ik bewonder is dat een bedrijf de tijd neemt om kennis te delen en hun visie op het belang van ‘mentoring’ op deze manier in de praktijk brengen.

Het boek is een mix van woord en beeld, waarbij de liefde van de auteurs voor sieraden, architectuur en beeldende kunst sterk naar voren komt. Helaas is er meestal geen relatie tussen de beelden en de tekst. Ze staan naast elkaar, maar zonder (dwars)verband. Een gemiste kans. Zeker gezien de dimensies, die ten grondslag liggen aan de designfilosofie van de schrijvers: inspirerend, innovatief en waardevol. Het zou mooi geweest zijn als dit ook in het boek naar voren kwam. Het is uitgegeven in een mooie luxe editie."
Lekker lezen

MeesterschapVisie, lef en levenskunst

€ 29,95
1 reviewDeel je mening en spaar voor gratis verzendkosten
Aantal:
Iedere man of vrouw is een kunstenaar, die een meesterwerk creëert door zijn of haar unieke leven te leven.

Meesterschap is niet slechts weggelegd voor de grote kunstenaars der aarde. Het is een bereikbaar doel voor ieder mens, wat je vakgebied ook is, en wat je talenten ook zijn.

De vrienden Paul Donders en Chris Sommer nemen je vanuit hun eigen vakgebied mee op reis door de geschiedenis van het meesterschap, langs gilden en tribes. En ze laten zien hoe jij meesterlijk kunt leven en kunt uitgroeien tot een meester in jouw vak.

Ze sporen je aan om een visie te ontwikkelen op je eigen toekomst; dagen je uit om met lef op pad te gaan; en leren je hoe ook jij een levenskunstenaar kunt worden.

De uitdaging is aan jou.

Reviews (1)

Deel je mening en spaar voor gratis verzendkostenSchrijf review

Inloggen

Wachtwoord vergeten?Registreren
Meesterschap is een meesterwerk05 augustus 2012
Ik vind het boek "Meesterschap" een prachtig vormgegeven boek dat alle facetten van (groei naar) meesterschap belicht. Naast duidelijke uitleg, aansprekende persoonlijke voorbeelden en zeer mooie foto's, biedt het boek vele handvatten om zelf praktisch mee aan de slag te gaan.
Ik ben erdoor geïnspireerd en heeft me verder geholpen met onderzoeken hoe ik in mijn werk (en leven) verder kan groeien naar meesterschap.
Kortom, Ik vind het boek "Meesterschap" een meesterwerk.

Recent bekeken

Meesterschap

Meesterschap

€ 29,95

Over De Barbaar

De Barbaar staat voor passie en inspiratie. Voor leven in plaats van overleven. Voor lef en levenskunst.

  • Veilig betalen
  • Gratis retourneren
  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, dezelfde dag op de post
  • h0183 - 581 696
  • thuiswinkelwaarborgThuiswinkel waarborg